3D Nokta Bulutu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

April 18, 2022
Posted in Blog
April 18, 2022 admin

3D Nokta Bulutu, aynı zamanda 3D görselleştirme olarak da bilinir. 3D nokta bulutu, gerçek dünyanın yüksek doğrulukta bir 3D modelinin oluşturulmasından önceki adımdır. 3D modelleme başta binalar, fabrikalar, üretim tesisleri, tarihi yerler ve suç / kaza mahalli başta olmak üzere pek çok alanda aktif olarak kullanılmaktadır.

3D nokta bulutu verileri ile oluşturulan 3D modellemelerin günümüzde önemli bir konumda olması nedeniyle 3D nokta bulutu ile ilgili merak edilen ve cevaplandırılması gereken sorular ortaya çıkmıştır.

Bu yazımızda sizler için Nokta Bulutu ile ilgili Nedir, Nasıl Oluşturulur, Hangi Alanlarda Kullanılır ve Neler Yapılabilir sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Nokta Bulutunun Gelecekteki Yerinden bahsedeceğiz.

Nokta Bulutu Nedir?

Nokta bulutu sanılanın aksine tek bir ölçüm değildir. Nokta bulutu, üç boyutlu bir dizi veri noktası veya koordinat gibi çok sayıda ölçümün bir toplamıdır. 3D nokta bulutu ölçümleri genellikle 3D lazer tarayıcılar ve LIDAR teknolojisi ile yapılır.

Nokta Bulutu Nasıl Oluşturulur?

Nokta bulutu oluşturulurken çeşitli cihazlar kullanılabilir. Bunlardan biri de RTC360 Lazer Tarayıcı olarak bilinir. RTC360 lazer tarayıcılar taşınabilir, hızlı ve hassastır. Aynı zamanda otomatik olduğu için kullanımı oldukça basittir. Nokta bulutunun nasıl oluşturulduğunu RTC360 cihazı üzerinden daha net bir şekilde anlatacak olursak;

  1. Cihaz bir tripodun üzerine oturtulur.
  2. Cihaz, ölçmek istediğiniz alan ya da nesneyi görebilecek şekilde kurulur.
  3. Tek bir düğmeye basarak işlem başlatılır.

3D nokta bulutu verileri genel olarak bu şekilde oluşturulmaktadır. Kullanılacak olan cihaza göre bu adımlar değişiklik gösterebilir. Ancak en basit şekilde böyle gerçekleştirilir.

Nokta Bulutu Hangi Alanlarda Kullanılır?

Gerçek bir alanın ya da bir yapının 3D modelinin oluşturulması için nokta bulutunun işlenmesi gerekir. 3D modelleme işlemi günümüzde farklı alanlarda aktif olarak kullanılabildiği için 3D nokta bulutu verileri de farklı alanlarda aktif olarak kullanılmaktadır. 3D nokta bulutunun kullanıldığı alanlara şu örnekleri verebiliriz;

  • Çeşitli boyutlardaki yapıların taranmasında
  • Kalite kontrol işlemlerinde
  • Görselleştirme işlemlerinde
  • Animasyonlarda

Nokta Bulutu ile Neler Yapılabilir?

3D nokta bulutu farklı alanlarda aktif olarak kullanılabildiği için 3D nokta bulutu neler yapılabildiği, kullanıldığı alana göre değişiklik göstermektedir. Ancak hangi alanda kullanılırsa kullanılsın, 3D nokta bulutunun doğruluk oranı yüksektir ve oldukça güvenlidir. 3D nokta bulutları bazı sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sektörlerde örnekler verecek olursak;

  • Mühendisler ya da mimarlar bir yapının 3D modellemesini yapabilmek için (aynı zamanda kalite kontrolü ya da çeşitli test işlemleri gibi amaçlarla da kullanılmaktadır)
  • Arkeolojide hassas bulguların korunması ve restorasyon işlemlerinin yapılabilmesi için
  • Çeşitli montaj işlemlerinde.

Nokta Bulutunun Gelecekteki Yeri!

Nokta bulutunun gelecekte başta şu alanlar olmak üzere pek çok farklı alanda aktif olarak kullanılacağı tahmin ediliyor;

  • Şehir planlamalarında
  • VR (Virtual Reality – Sanal Gerçeklik) ile görselleştirme işlemlerinde

 

Laras Teknoloji; Leica Geosystems partnerliğiyle birlikte müşterilerine 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümleri sunan bir teknoloji firmasıdır. Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

contact

Görüşelim

Lazer tarayıcı ve yazılım çözümleriniz ile ilgili her türlü sorularınız için burdayız.

Projeniz Hakkında Konuşalım

Projenize en uygun 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümünü birlikte belirleyelim

Fikriniz Hakkında Konuşalım

Geliştirmeyi düşündüğünüz sistem için uygun cihazlarımızla entegrasyon gerçekleştirelim

Yatırım Planınız Hakkında Konuşalım

Planladığınız yatırımlara çözüm olabilecek donanım ve yazılımlarımız konusunda sizleri eğitelim

BİZİ ARAYIN:+90 212 275 00 07

Laras Teknoloji ve Mühendislik Çözümleri
İzzetpaşa Mah. Yeniyol Cad. Nurol Tower No:3 Kat:2 D:336/65 Şişli İstanbul
contact