Bir Binanın 3 Boyutlu Lazer Taraması Nasıl Yapılır?

March 28, 2022
Posted in Blog
March 28, 2022 admin

Günümüzde 3 Boyutlu Lazer Tarama teknolojisi, çeşitli alanlarda aktif olarak yer almaktadır. Farklı 3D Lazer Tarama işlemleri için farklı özelliklere sahip olan lazer tarayıcılar ve yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yüzden bir binanın 3 boyutlu lazer tarama işleminin yapılabilmesi için farklı donanım ve yazılımlardan faydalanılmaktadır. Peki, Bir Binanın 3 Boyutlu Lazer Taraması Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda sizler için Bir Binanın 3 Boyutlu Lazer Taraması Nasıl Yapılır sorusuna farklı açılardan yaklaşarak cevap vereceğiz.

 

3D Taramanın Kullanım Alanları

Günümüzde 3D Lazer Tarama teknolojisi sadece bina taramasında kullanıldığına dair yanlış bir bilgi vardır. Aslında 3D Lazer Tarama teknolojisi, kullanıcılarına sağladığı avantajlar ile farklı alanlarda aktif olarak kullanılmaktadır. 3D Lazer Tarama Teknolojisinden aktif olarak faydalanan sektörler şu şekildedir;

  • Mimari (İç ve Dış)
  • Arkeoloji
  • İnşaat sektörü
  • Tarihi yapıların restorasyonu
  • Gemicilik
  • Endüstriyel Tesisler

ve çeşitli mühendislik alanlarında 3D Lazer Tarama teknolojisi aktif olarak kullanılmaktadır.

 

Lazer Tarayıcılar

3D Lazer Tarama teknolojisi, farklı alanlarda kullanılabildiği için farklı özelliklere sahip lazer tarayıcılar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Time of Flight Tarayıcılar
  • Phase Shift Tarayıcılar

Genel olarak bu şekilde ikiye ayırabildiğimiz lazer tarayıcılar, bina gibi büyük yapı ya da nesnelerin 3D lazer taramasında kullanılmaktadır. Ancak iki lazer tipi, birbirinden farklı özelliklere sahiptir. İki lazer tarayıcı tipini ayrı ayrı ele alacak olursak;

  • Time of Flight (Uçuş Süresi) Tarayıcıları; Bu lazer tarayıcı tipinde ışık hızı bilgisine göre işlem yapmaktadır. Işığın sensör ile nesne arasında ne kadar hızlı hareket ettiğinizi hesaplayarak sensör ile nesne arasındaki mesafeyi anlayabilmenizi sağlar. Bu sayede elde edilen sonuçlar, bina lazer tarama işlemi için oldukça ayrıntılı ve doğrudur.
  • Phase Shift (Faz Kaydırmalı) Tarayıcılar: Bu lazer tarayıcı tipinde, tarayıcının etrafındaki daire içindeki geniş bir alan taranmaktadır. Faz kaydırmalı tarayıcılarda gönderilen lazer darbesinin gücü ayarlanır ve faz farkları karşılaştırılır.

İki temel lazer tarayıcı tipinin farklı bu şekildedir. Ancak her iki lazer tipinde de lazerler bir tripod üzerine monte edilir ve lazer bir ayna aracılığıyla her yöne döndürülerek 360 derecelik bilgi toplanır.

 

Tarama Sonrası

Bina lazer tarama işleminden sonra elde ettiğiniz veriler, bir 3D model oluşturmak için kullanılır. Yani elde ettiğiniz veriler biçimlendirilmiş ve analiz edilmeye hazır değildir. Bu yüzden bina lazer tarama işleminden elde edilen verilere “Nokta Bulutu” adı verilir.

Nokta bulutu, bir CAD ya da BIM modeli elde etmek için kullanılabilir. Projenizde kullanabileceğiniz / faydalanabileceğiniz veriler bu modellerle sağlanır.

Bina lazer tarama işleminden sonra elde edilen nokta bulutları farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Nokta bulutlarından faydalanarak şunları oluşturabilirsiniz;

  • Bir binanın tadilattan önceki görünümü
  • Bina modelinin görselleri
  • Ayrıntılı görseller
  • İş bilgisi modellemesinin (BIM) entegrasyonu
  • Plan ya da cephe görünümü çizimleri

 

Nokta Bulutu Yazılımları Tarama Verisini Nasıl Uyguluyor?

Bina lazer tarama işleminden elde edilen tarama verileri, nokta bulutu yazılımları kullanılarak uygulanmaktadır. Genel olarak nokta bulutu yazılımları, tarama verilerini iki adımda uygular. Bu adımlar kayıt ve görselleştirmedir.

Nokta bulutu yazılımları, elde edilen verileri anlamlı ve kullanışlı bir görüntüye dönüştürebilmek için öncelikle tüm noktaları kaydeder. Kaydettiği noktalar ile gerçek bir görüntü elde edebilmek için bir araya getirir. Bu işlem yapılırken nokta bulutu yazımları pek çok farklı parametre üzerinde dikkatli bir şekilde çalışır.

Tüm veriler kusursuz bir şekilde kaydedildikten sonra ise bilgisayar tarafından görselleştirme işlemi başlatır. Bu noktada; aynı adımda yer almasına rağmen farklı olan 3D modelleme, CAD ile tamamlanır. Böylece bina ya da tesis gibi karmaşık yapıların planlarını uygulamak için kullanılabilir.

 

Laras Teknoloji; Leica Geosystems partnerliğiyle birlikte müşterilerine 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümleri sunan bir teknoloji firmasıdır. Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

contact

Görüşelim

Lazer tarayıcı ve yazılım çözümleriniz ile ilgili her türlü sorularınız için burdayız.

Projeniz Hakkında Konuşalım

Projenize en uygun 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümünü birlikte belirleyelim

Fikriniz Hakkında Konuşalım

Geliştirmeyi düşündüğünüz sistem için uygun cihazlarımızla entegrasyon gerçekleştirelim

Yatırım Planınız Hakkında Konuşalım

Planladığınız yatırımlara çözüm olabilecek donanım ve yazılımlarımız konusunda sizleri eğitelim

BİZİ ARAYIN:+90 212 275 00 07

Laras Teknoloji ve Mühendislik Çözümleri
İzzetpaşa Mah. Yeniyol Cad. Nurol Tower No:3 Kat:2 D:336/65 Şişli İstanbul
contact