3D Nokta Bulutu Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

3D Nokta Bulutu, aynı zamanda 3D görselleştirme olarak da bilinir. 3D nokta bulutu, gerçek dünyanın yüksek doğrulukta bir 3D modelinin oluşturulmasından önceki adımdır. 3D modelleme başta binalar, fabrikalar, üretim tesisleri, tarihi yerler ve suç / kaza mahalli başta olmak üzere pek çok alanda aktif olarak kullanılmaktadır.

3D nokta bulutu verileri ile oluşturulan 3D modellemelerin günümüzde önemli bir konumda olması nedeniyle 3D nokta bulutu ile ilgili merak edilen ve cevaplandırılması gereken sorular ortaya çıkmıştır.

Bu yazımızda sizler için Nokta Bulutu ile ilgili Nedir, Nasıl Oluşturulur, Hangi Alanlarda Kullanılır ve Neler Yapılabilir sorularına cevap vereceğiz. Ayrıca Nokta Bulutunun Gelecekteki Yerinden bahsedeceğiz.

Nokta Bulutu Nedir?

Nokta bulutu sanılanın aksine tek bir ölçüm değildir. Nokta bulutu, üç boyutlu bir dizi veri noktası veya koordinat gibi çok sayıda ölçümün bir toplamıdır. 3D nokta bulutu ölçümleri genellikle 3D lazer tarayıcılar ve LIDAR teknolojisi ile yapılır.

Nokta Bulutu Nasıl Oluşturulur?

Nokta bulutu oluşturulurken çeşitli cihazlar kullanılabilir. Bunlardan biri de RTC360 Lazer Tarayıcı olarak bilinir. RTC360 lazer tarayıcılar taşınabilir, hızlı ve hassastır. Aynı zamanda otomatik olduğu için kullanımı oldukça basittir. Nokta bulutunun nasıl oluşturulduğunu RTC360 cihazı üzerinden daha net bir şekilde anlatacak olursak;

  1. Cihaz bir tripodun üzerine oturtulur.
  2. Cihaz, ölçmek istediğiniz alan ya da nesneyi görebilecek şekilde kurulur.
  3. Tek bir düğmeye basarak işlem başlatılır.

3D nokta bulutu verileri genel olarak bu şekilde oluşturulmaktadır. Kullanılacak olan cihaza göre bu adımlar değişiklik gösterebilir. Ancak en basit şekilde böyle gerçekleştirilir.

Nokta Bulutu Hangi Alanlarda Kullanılır?

Gerçek bir alanın ya da bir yapının 3D modelinin oluşturulması için nokta bulutunun işlenmesi gerekir. 3D modelleme işlemi günümüzde farklı alanlarda aktif olarak kullanılabildiği için 3D nokta bulutu verileri de farklı alanlarda aktif olarak kullanılmaktadır. 3D nokta bulutunun kullanıldığı alanlara şu örnekleri verebiliriz;

  • Çeşitli boyutlardaki yapıların taranmasında
  • Kalite kontrol işlemlerinde
  • Görselleştirme işlemlerinde
  • Animasyonlarda

Nokta Bulutu ile Neler Yapılabilir?

3D nokta bulutu farklı alanlarda aktif olarak kullanılabildiği için 3D nokta bulutu neler yapılabildiği, kullanıldığı alana göre değişiklik göstermektedir. Ancak hangi alanda kullanılırsa kullanılsın, 3D nokta bulutunun doğruluk oranı yüksektir ve oldukça güvenlidir. 3D nokta bulutları bazı sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sektörlerde örnekler verecek olursak;

  • Mühendisler ya da mimarlar bir yapının 3D modellemesini yapabilmek için (aynı zamanda kalite kontrolü ya da çeşitli test işlemleri gibi amaçlarla da kullanılmaktadır)
  • Arkeolojide hassas bulguların korunması ve restorasyon işlemlerinin yapılabilmesi için
  • Çeşitli montaj işlemlerinde.

Nokta Bulutunun Gelecekteki Yeri!

Nokta bulutunun gelecekte başta şu alanlar olmak üzere pek çok farklı alanda aktif olarak kullanılacağı tahmin ediliyor;

  • Şehir planlamalarında
  • VR (Virtual Reality – Sanal Gerçeklik) ile görselleştirme işlemlerinde

 

Laras Teknoloji; Leica Geosystems partnerliğiyle birlikte müşterilerine 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümleri sunan bir teknoloji firmasıdır. Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Reality Capture Hakkındaki Doğru Bilinen Yanlışlar

“Reality Capture” ya da Türkçe olarak “Gerçeklik Yakalama” teknolojisi, günümüzde adından sık sık bahsettiriyor. Reality Capture teknolojisinin günümüzde bu kadar sık bir şekilde kullanılmasının nedeni, kullanıcılara sağladığı birbirinden önemli avantajlardır.

Reality Capture teknolojisinin sık sık kullanılması nedeniyle bu konu ile ilgili doğru bilinen ama aslında yanlış olan pek çok farklı konu var.

Bu yazımızda sizler için Reality Capture ile ilgili doğru bilinen 4 tane yanlış konuya değineceğiz.

 

  1. Reality Capture ile Lazer Tarama Aynıdır

Reality Capture işlemi ile 3D lazer tarama işleminin aynı olduğuna dair bir bilgi kirliliği var. Doğru olan ise 3D Lazer Tarama’nın, Reality Capture işleminin bir parçası olduğudur.

Leica Geosystems’in 2018’de Leica RTC360 3D Reality Capture Çözümünü yaratmasıyla birlikte Reality Capture teknolojisinin pek çok farklı sektörde aktif olarak kullanılmaya başladı. Kullanıcılara sağladığı avantajlarla dikkat çeken Reality Capture Teknolojisi; hangi sektörde ve nasıl kullanılırsa kullanılsın, 3D lazer taramadan çok daha fazlasına ihtiyaç duyuyor.

 

  1. Reality Capture Teknolojisi Hantaldır ve Zor Erişilen Yerlere Ulaşamazsınız

Sanılanın aksine Reality Capture Teknolojisi hantal değildir ve zor erişilen noktalara kolay bir şekilde ulaşabilir. Örneğin; LidarUSA’in drone uyumlu ürünleri ile Reality Capture işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bunların dışında Leica ScanStation P50 gibi yüksek menzilli lazer tarayıcılar ile Reality Capture işlemlerinizi hızlı ve güvenli bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Ayrıca cihazların sahip olduğu özellikleri sayesinde güvenli bir konumdan erişilmesine imkânsız gözüyle bakılan alanlara kolay bir şekilde ulaşabilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

  1. Reality Capture Teknolojisini Kullanmak İçin Özel Bir Eğitim Ya Da Lisans Gereklidir

Piyasada bulunan Reality Capture teknolojileri veri toplama sürecini oldukça kolaylaştırmaktadır. Örneğin; BLK2GO ürünün kullanabilmek o kadar kolaydır ki, bu ürünü kullanabilmek için herhangi bir lisansa ihtiyacınız olmadığı gibi aynı zamanda herhangi bir eğitime de ihtiyaç duymazsınız. BLK2GO ürününü kullanabilmek için açma düğmesine basıp, taramak istediğiniz alanda yürümesi yeterlidir. Cihaz, alandaki milyonlarca doğru ölçümünü 3D olarak yakalar.

Sadece BLK2GO değil, pek çok Leica ürününün kullanımı oldukça basittir ve herhangi bir eğitime ya da lisansa ihtiyaç duymazsınız. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek unsur ihtiyacınıza uygun bir lazer tarayıcı seçmenizdir. Doğru lazer tarayıcı ile Reality Capture teknolojisini verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.

 

  1. Reality Capture Sadece İnşaat Endüstrisinde Kullanılır

Reality Capture teknolojisi aktif olarak inşaat sektöründe kullanılıyor. Ancak, bu teknolojinin sadece bu alanda aktif olarak kullanılabildiğini söylemek son derece yanlıştır. Çünkü Reality Capture teknolojisi günümüzde çeşitli endüstriyel alanlarda, mimari, emlak sektörü, film sektörü, hükümetler, maden işlemleri ve fabrika tasarımları gibi alanlarda aktif olarak kullanılıyor.

Genele baktığımızda Reality Capture teknolojisinin her alanda kullanılamadığını görebiliyoruz. Ancak gelişen teknolojinin etkileriyle birlikte aktif olarak geniş bir alanda kullanılan bu teknolojinin, gelecekte çok daha geniş alanlarda kullanılabileceğini tahmin edebiliyoruz.

 

Laras Teknoloji; Leica Geosystems partnerliğiyle birlikte müşterilerine 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümleri sunan bir teknoloji firmasıdır. Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Büyük Projelerde 3D Lazer Tarama Teknolojisi Neden Gerekli?

Günümüzde teknolojinin de gelişmesinin etkisiyle birlikte 3D lazer tarama teknolojisi farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Her boyuttaki projeler için kullanılabilen lazer tarama teknolojisi, özellikle büyük projelerde daha da fazla anlam kazanmaktadır.

Lazer tarama teknolojisi, sahip olduğu avantajlar ile büyük projelerde kullanılabilir. Peki, Büyük Projelerde 3D Lazer Teknolojisi Neden Gerekli? Bu yazımızda sizler için bu soruya farklı açılardan yaklaşarak cevap vereceğiz.

 

3D Lazer Tarama Hangi Tür Büyük Projelerde Kullanılıyor?

Büyük projelerde 3D lazer tarama teknolojisi, zamandan tasarruf etmeyi sağladığı ve iş akışını kolaylaştırdığı için genellikle yollar, tüneller ve köprüler gibi daha büyük altyapı projelerinde kullanılır. Bunların dışında ise istinat duvarlarının hareketleri ve çeşitli kirişlerin dikeyliği kontrol edilebilmektedir.

Lazer tarama teknolojisinin özellikle bu noktalarda daha aktif kullanılmasının bazı nedenleri vardır. Bunlar;

  • Bu yapılar sık sık kontrol edilmek zorundadır, lazer tarama teknolojisi bu kontrol süresi dakikalara düşürülebilir.
  • Bu ölçümlerde hata payı çok düşüktür. Lazer tarama teknolojisi ile kusursuza yakın projeler gerçekleştirilebilir.

3D lazer tarama teknolojisi bunlar gibi avantajları ile büyük projelerde, aktif olarak farklı şekillerde kullanılabilmektedir.

 

 

3D Lazer Tarama Büyük Projelerde Ne Gibi Faydalar Sağlıyor?

3D lazer tarama kullanımının büyük projelerde sağladığı faydaların başında yüksek doğruluk oranı gelmektedir. Örneğin; yol, köprü ve tünel gibi projelerde kusursuza yakın sonuçlar elde edilebilmesi için 3D lazer tarama teknolojisi sık sık kullanılmaktadır.

Lazer tarama teknolojisinin bir başka faydası ise ulaşılması zor alanlardaki verimliliğidir. Yüksek mesafeli yersel lazer tarama cihazlarına ek olarak, ihtiyaç durumlarında hava lidar sistemleri de ulaşılması zor alanların ölçüm ve taranmasını oldukça kolaylaşmaktadır.

Ayrıca lazer tarama teknolojisi son derece güvenlidir. Yüksek ya da tehlikeli alanların taranması için o alanlara gitmenize gerek kalmaz.

Kısaca lazer tarama teknolojisi güvenli ve hızlı olmasının yanı sıra aynı zamanda geleneksel ölçme yöntemlerine kıyasla çok daha kolay bir şekilde öğrenilebilir.

 

Daha Önce 3D Tarama Teknolojisi Kullanmadıysanız Eğitim Almanız Gerekir Mi?

Daha önce 3D Lazer Tarama Teknolojisi kullanmamış olsanız dahi herhangi bir eğitim almanıza gerek yoktur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte lazer tarama teknolojisi de basit bir hale gelmiş ve kullanıcıların öğrenmesi / kullanması oldukça kolaylaşmıştır.

Günümüzde bazı lazer tarayıcılarda ön ayarlar ve tek düğmeli işlemler bulunmaktadır. Örneğin, Leica BLK360 ve Leica RTC360 ürünlerimizi kullanmak fotoğraf çekmek kadar basittir.

Leica ScanStation P-Serisi gibi lazer tarayıcılarda bulunan çapraz hareket ve rezeksiyon özelliklerinden faydalanmak istiyorsanız, biraz daha fazla çaba göstermeniz gerekebilir. Fakat bu süreç de karmaşık değildir.

 

3D Lazer Tarayıcılardan En İyi Verimi Alabilmek İçin Hangi Yazılımları Kullanmak Gerekir?

3D lazer tarayıcılardan istenen sonuçların alınabilmesi için çeşitli yazılımlar kullanılıyor. Bu yazılımlardan ilk olanı, proje alanında topladığınız verileri içe aktarmak ve kaydetmek için her 3D lazer tarayıcı ile kullanmanız gereken yazılımdır. Daha sonra ise verileri toplama amacınıza göre değişen 2. yazılımdır.

İlk işlem için Leica Cyclone REGISTER 360 kullanılmaktadır. Bu yazılım ile içe aktarma ve kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

İkinci yazılımın seçimi ise verileri ne için kullanacağınıza göre değişiklik gösterir. Örneğin; yol projeleriniz için Leica Cyclone 3DR’yi tercih edebilirsiniz. Hangi projede hangi yazılımı kullanacağınıza karar veremiyorsanız, bize danışabilirsiniz.

Laras Teknoloji; Leica Geosystems partnerliğiyle birlikte müşterilerine 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümleri sunan bir teknoloji firmasıdır. Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir Binanın 3 Boyutlu Lazer Taraması Nasıl Yapılır?

Günümüzde 3 Boyutlu Lazer Tarama teknolojisi, çeşitli alanlarda aktif olarak yer almaktadır. Farklı 3D Lazer Tarama işlemleri için farklı özelliklere sahip olan lazer tarayıcılar ve yazılımlar kullanılmaktadır. Bu yüzden bir binanın 3 boyutlu lazer tarama işleminin yapılabilmesi için farklı donanım ve yazılımlardan faydalanılmaktadır. Peki, Bir Binanın 3 Boyutlu Lazer Taraması Nasıl Yapılır?

Bu yazımızda sizler için Bir Binanın 3 Boyutlu Lazer Taraması Nasıl Yapılır sorusuna farklı açılardan yaklaşarak cevap vereceğiz.

 

3D Taramanın Kullanım Alanları

Günümüzde 3D Lazer Tarama teknolojisi sadece bina taramasında kullanıldığına dair yanlış bir bilgi vardır. Aslında 3D Lazer Tarama teknolojisi, kullanıcılarına sağladığı avantajlar ile farklı alanlarda aktif olarak kullanılmaktadır. 3D Lazer Tarama Teknolojisinden aktif olarak faydalanan sektörler şu şekildedir;

  • Mimari (İç ve Dış)
  • Arkeoloji
  • İnşaat sektörü
  • Tarihi yapıların restorasyonu
  • Gemicilik
  • Endüstriyel Tesisler

ve çeşitli mühendislik alanlarında 3D Lazer Tarama teknolojisi aktif olarak kullanılmaktadır.

 

Lazer Tarayıcılar

3D Lazer Tarama teknolojisi, farklı alanlarda kullanılabildiği için farklı özelliklere sahip lazer tarayıcılar bulunmaktadır. Bunlardan bazıları;

  • Time of Flight Tarayıcılar
  • Phase Shift Tarayıcılar

Genel olarak bu şekilde ikiye ayırabildiğimiz lazer tarayıcılar, bina gibi büyük yapı ya da nesnelerin 3D lazer taramasında kullanılmaktadır. Ancak iki lazer tipi, birbirinden farklı özelliklere sahiptir. İki lazer tarayıcı tipini ayrı ayrı ele alacak olursak;

  • Time of Flight (Uçuş Süresi) Tarayıcıları; Bu lazer tarayıcı tipinde ışık hızı bilgisine göre işlem yapmaktadır. Işığın sensör ile nesne arasında ne kadar hızlı hareket ettiğinizi hesaplayarak sensör ile nesne arasındaki mesafeyi anlayabilmenizi sağlar. Bu sayede elde edilen sonuçlar, bina lazer tarama işlemi için oldukça ayrıntılı ve doğrudur.
  • Phase Shift (Faz Kaydırmalı) Tarayıcılar: Bu lazer tarayıcı tipinde, tarayıcının etrafındaki daire içindeki geniş bir alan taranmaktadır. Faz kaydırmalı tarayıcılarda gönderilen lazer darbesinin gücü ayarlanır ve faz farkları karşılaştırılır.

İki temel lazer tarayıcı tipinin farklı bu şekildedir. Ancak her iki lazer tipinde de lazerler bir tripod üzerine monte edilir ve lazer bir ayna aracılığıyla her yöne döndürülerek 360 derecelik bilgi toplanır.

 

Tarama Sonrası

Bina lazer tarama işleminden sonra elde ettiğiniz veriler, bir 3D model oluşturmak için kullanılır. Yani elde ettiğiniz veriler biçimlendirilmiş ve analiz edilmeye hazır değildir. Bu yüzden bina lazer tarama işleminden elde edilen verilere “Nokta Bulutu” adı verilir.

Nokta bulutu, bir CAD ya da BIM modeli elde etmek için kullanılabilir. Projenizde kullanabileceğiniz / faydalanabileceğiniz veriler bu modellerle sağlanır.

Bina lazer tarama işleminden sonra elde edilen nokta bulutları farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Nokta bulutlarından faydalanarak şunları oluşturabilirsiniz;

  • Bir binanın tadilattan önceki görünümü
  • Bina modelinin görselleri
  • Ayrıntılı görseller
  • İş bilgisi modellemesinin (BIM) entegrasyonu
  • Plan ya da cephe görünümü çizimleri

 

Nokta Bulutu Yazılımları Tarama Verisini Nasıl Uyguluyor?

Bina lazer tarama işleminden elde edilen tarama verileri, nokta bulutu yazılımları kullanılarak uygulanmaktadır. Genel olarak nokta bulutu yazılımları, tarama verilerini iki adımda uygular. Bu adımlar kayıt ve görselleştirmedir.

Nokta bulutu yazılımları, elde edilen verileri anlamlı ve kullanışlı bir görüntüye dönüştürebilmek için öncelikle tüm noktaları kaydeder. Kaydettiği noktalar ile gerçek bir görüntü elde edebilmek için bir araya getirir. Bu işlem yapılırken nokta bulutu yazımları pek çok farklı parametre üzerinde dikkatli bir şekilde çalışır.

Tüm veriler kusursuz bir şekilde kaydedildikten sonra ise bilgisayar tarafından görselleştirme işlemi başlatır. Bu noktada; aynı adımda yer almasına rağmen farklı olan 3D modelleme, CAD ile tamamlanır. Böylece bina ya da tesis gibi karmaşık yapıların planlarını uygulamak için kullanılabilir.

 

Laras Teknoloji; Leica Geosystems partnerliğiyle birlikte müşterilerine 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümleri sunan bir teknoloji firmasıdır. Ürünlerimiz ve hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

BLOG: Lazer Tarama Teknolojilerinin BIM Entegrasyonu!!

Leica Lazer Tarama teknolojilerinin BIM projelerinde kullanımı ve getirdiği kolaylıkları öğrenmek için lütfen tıklayınız..

Binaların planlamasını, inşasını ve yenilenmesini iyileştirmek için BIM’den yararlanın!!!

Doğru ve erişilebilir akıllı 3B modelleri kullanan BIM, mimarlık, mühendislik ve inşaat (AEC) endüstrilerindeki profesyonellerin iş birliği yapma şeklini geliştirerek saha ziyaretlerini azalttı ve maliyetlerde büyük bir düşüş sağladı.

3D lazer tarama çözümleri, BIM ekiplerinin tasarımdan inşaat aşamasına kadar herhangi bir hatayı erken tespit ederek maliyetli çalışma tekrarlarını önler ve inşaatın dizayn modele uygun olarak yapılmasını sağlar. Ayrıca 3D Lazer tarama çözümleri, binaların plan, tasarım, inşaat, yönetim ve yenileme süreçlerini iyileştirmek ve hızlandırmak adına çok önemli bir rol oynamaktadır.

Leica BLK2GO 2.0 Versiyon Güncellenmesi Yayınlandı!!

Leica BLK2GO 2.0 versiyonu yayınlandı.

Grandslam algoritmasının geliştirildiği ve genel iyileştirmelerin yapıldığı son güncelleme ile Leica BLK2GO cihazı ölçümlerde daha verimli hale geldi.

Leica’nın GrandSlam teknolojisini kullanan Mobil El Tarayıcısı Leica BLK2GO’nun son güncellemesini indirmek ve cihazımız ile alakalı daha detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.. 

contact

Görüşelim

Lazer tarayıcı ve yazılım çözümleriniz ile ilgili her türlü sorularınız için burdayız.

Projeniz Hakkında Konuşalım

Projenize en uygun 3D lazer tarayıcı ve yazılım çözümünü birlikte belirleyelim

Fikriniz Hakkında Konuşalım

Geliştirmeyi düşündüğünüz sistem için uygun cihazlarımızla entegrasyon gerçekleştirelim

Yatırım Planınız Hakkında Konuşalım

Planladığınız yatırımlara çözüm olabilecek donanım ve yazılımlarımız konusunda sizleri eğitelim

BİZİ ARAYIN:+90 212 275 00 07

Laras Teknoloji ve Mühendislik Çözümleri
İzzetpaşa Mah. Yeniyol Cad. Nurol Tower No:3 Kat:2 D:336/65 Şişli İstanbul
contact